Στην τελική ευθεία επενδύσεις ύψους 1δις
Ποιος είναι ο απολογισμός του Enterprise Greece στα 2,5 χρόνια που βρίσκεστε επικεφαλής του Οργανισμού;
Μέλημά μας είναι η διαρκής αναβάθμιση του Οργανισμού στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αξιόπιστου φορέα εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό βελτιώνουμε την επιχειρησιακή λειτουργία, δημιουργούμε νέα εταιρική ταυτότητα, εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες, κάνουμε αξιολόγηση του προσωπικού, προτείνουμε την ένταξη του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων, δρομολογούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και σχεδιάζουμε με το υπουργείο Εξωτερικών ένα ενιαίο portal εξωστρέφειας, σε συνδυασμό με ένα αναβαθμισμένο help desk. Αλλωστε έχουμε αυξήσει τις ενέργειές μας τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την προώθηση των εξαγωγών, εντάσσοντας νέους κλάδους, προσεγγίζοντας νέες αγορές, υλοποιώντας περισσότερες και νέες δράσεις, διαμορφώνοντας νέα εργαλεία.
Το Enterprise ασχολείται κατά βάση με την προώθηση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.Ποιες μεγάλες επενδύσεις θα πάρουν «σάρκα και οστά» το αμέσως προσεχές διάστημα και ποιες ακόμη δρομολογούνται;
Στο Enterprise Greece παρατηρούμε ότι στο α’ εξάμηνο του 2017 υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα-αιτήματα από ό,τι ολόκληρο το 2016, για το επενδυτικό περιβάλλον, το προφίλ και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Εχουν ήδη εγκριθεί επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ με πάνω από 1.000 προσδοκώμενες νέες θέσεις εργασίας -βάσει του νόμου ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων (fast track)-, ενώ ακόμη έχουν αξιολογηθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Υπό αξιολόγηση είναι και άλλα τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο. Σημαντική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει και η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και την ταχεία αδειοδότηση, ώστε να καταστεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά προσφιλέστερος και επιχειρηματικά λειτουργικότερος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί προτάσεις ώστε να υπάρχει οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανταπόδοση των επενδύσεων προς την τοπική και εθνική οικονομία, διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, έλεγχος πλήρωσης των κριτηρίων ένταξης, διευκόλυνση της ένταξης κ.λπ., ταυτόχρονα με τη δημιουργία και ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων φορέων που ο Οργανισμός θα μπορούσε να συνδράμει.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξωστρέφειας, ποιες είναι οι νέες αγορές όπου υπάρχουν σημαντικές προοπτικές διείσδυσης ων ελληνικών προϊόντων;
Το 2017 προσεγγίζουμε νέες αγορές, όπως αυτές του Μαρόκου, της Ινδονησίας και της Κένυας για τα δομικά υλικά καθώς και της Σιγκαπούρης, της Κορέας και των ΗΠΑ για τον ναυτιλιακό εξοπλισμό. Στοχεύοντας στη διερεύνηση συνεργασιών ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών με εταιρείες του εξωτερικού, εντός του 2017, θα ολοκληρωθούν συνολικά 5 κλαδικά partenariat (έχουν ήδη διοργανωθεί κάποια), όπου θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 250 αγοραστές και εισαγωγείς από σημαντικές αγορές των ΗΠΑ, των αραβικών χωρών, της Ευρώπης, της Κορέας και της Ιαπωνίας. Ακόμη, για πρώτη φορά υλοποιήθηκε in store promotion ελληνικών τροφίμων και ποτών σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού (στη Σερβία), ενώ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προβολής για την προώθηση του ελληνικού κοσμήματος στην αγορά των ΗΠΑ.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που έχει προγραμματίσει το Enterprise Greece για την καλύτερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός αλλά και ως πηγή ποιοτικών και άκρως ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών;
Ο Οργανισμός υλοποιεί κάθε χρόνο ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους, που η χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στο οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφέρω χαρακτηριστικά τους κλάδους της τεχνολογίας και της πληροφορικής, του αγροτεχνικού εξοπλισμού, του βιομηχανικού ναυτιλιακού εξοπλισμού, των τροφίμων και ποτών, των δομικών υλικών, του επίπλου και των καλλυντικών, οι οποίοι επιδεικνύουν μια πιο εξωστρεφή δυναμική.
Επίσης, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του branding του αγροδιατροφικού τομέα, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο κρασί, υλοποιείται πρόγραμμα για την προβολή του ελληνικού κρασιού σε ξένες αγορές, το οποίο περιλαμβάνει την πρόσκληση δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης και ξένων εισαγωγέων από τις αγορές της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, της Ιαπωνίας, και της Δημοκρατίας της Κορέας, διοργανώνοντας παράλληλα εκδηλώσεις προώθησης της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας.
Αξίζει να αναφέρω ότι το 2017 το Enterprise Greece διοργανώνει την ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο σε 45 διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού -όπου ήδη η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 50%-, ενώ για το 2018 προγραμματίζεται η συμμετοχή σε 54 διεθνείς εκθέσεις (αύξηση 20%).
Σημαντικό γεγονός θεωρείται για την Ελλάδα ότι θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Summer Fancy Food Show, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2018 στη Νέα Υόρκη, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση Τροφίμων και Ποτών της Βορείου Αμερικής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Στον Μάκη Αποστόλου