Χτίζουμε γέφυρες ανάπτυξης για το ελληνικό κρασί
Ο Οργανισμός Enterprise Greece υλοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, σε πέντε αγορές – στόχους: ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία και την Κορέα θα γίνουν στοχευμένες δράσεις και δυναμικές ενέργειες για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του και κατ’ επέκταση την καθιέρωσή του. Στην αγορά της Κίνας, της Αμερικής και του Καναδά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δράσεις και τις ενέργειες της ΕΔΟΑ
Ο αντίκτυπος αυτών των δράσεων περνάει και στους opinion leaders. Το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό οινογνωσίας «Wine Enthusiast» δημοσίευσε, στις 18.10.2016, αφιέρωμα στον ελληνικό οίνο, με τίτλο «Το Α-Ω της Ελλάδας και του οίνου της»
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Το 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών οίνου, σε σχέση με το 2015, αυξήθηκε κατά 10,3% αγγίζοντας τα 72,4 εκατ. ευρώ, από 65,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), με αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο προϊόν να βρεθεί πλέον στην 49η θέση, από την 57η όπου ήταν το 2015, της λίστας με τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.
Είναι ικανοποιητική αυτή η πορεία; Αν δούμε μόνο την ποσοστιαία μεταβολή της αξίας και του όγκου των πωλήσεων (ο όγκος ενισχύθηκε κατά 6,8%) από χρονιά σε χρονιά, σίγουρα το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Είναι όμως έτσι; Αν απομονώσουμε την ποσοστιαία μεταβολή, τότε διαπιστώνουμε πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου το ελληνικό κρασί να αποκτήσει τη θέση που του αναλογεί στον παγκόσμιο χάρτη, παραδέχεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece Χρήστος Στάικος μιλώντας στην Αυγή.
Ο κ. Στάικος μαζί με την ομάδα του στο Enterprise Greece και τους φορείς, όπως τη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), αλλά και τους επιχειρηματίες του κλάδου, έχουν εκπονήσει και υλοποιούν ένα στοχευμένο πρόγραμμα προώθησης του επώνυμου ελληνικού οίνου. Έχουν χαρτογραφήσει τις διεθνείς αγορές, έχουν επιλέξει τις αγορές στόχους, και βάσει αυτού προσπαθούν να «ανοίξουν» δίαυλους επικοινωνίας με τα τελικά σημεία πώλησης, τα εστιατόρια, τους οινόφιλους και φυσικά τους opinion leaders.
Τα πρώτα αποτελέσματα, μέσω αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και προώθησης του ελληνικού οίνου, όπως λέει ο κ. Στάικος, φαίνονται στην ανοδική πορεία των εξαγωγών, που ήδη καταγράφεται. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το ελληνικό κρασί να αποκτήσει χρόνο με τον χρόνο διεθνή αναγνωρισιμότητα και να αναδείξουμε τις μοναδικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Στο πλαίσιο αυτό η ωριμότητα του κλάδου και η στρατηγική που έχει εκπονήσει είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ώστε να είμαστε αρωγοί με αποτελεσματικό τρόπο» αναφέρει.
Στόχος η καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά
Φιλόδοξος στόχος, θα σκεφτεί κάποιος, τη στιγμή μάλιστα που τόσο οι παραδοσιακές όσο και οι «νέες» οινοπαραγωγικές χώρες, όπως π.χ. η Νότια Αφρική, λόγω και του μεγέθους του κλήρου τους, των οικονομιών κλίμακας και της έντονης προώθησης την τελευταία εικοσαετία (αυτό αφορά κυρίως τις νέες χώρες) έχουν καταφέρει να σταθούν στην παγκόσμια αγορά.
Ο κ. Στάικος παραδέχεται πως ο στόχος το ελληνικό κρασί να αποκτήσει προβεβλημένη θέση σε μια ώριμη, κατά βάση, παγκόσμια οινική αγορά είναι δύσκολος, σπεύδει πάντως να σημειώσει πως δεν είναι άπιαστος. Αντιθέτως, ο ίδιος επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, όχι γιατί και λόγω θέσης θα πρέπει να δείξει έργο, αλλά γιατί και τα στοιχεία από τις αγορές στόχους που έχουν επιλεγεί δείχνουν ότι κάτι κινείται.
«Σίγουρα το ελληνικό κρασί δεν έχει -ούτε μπορεί να- κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Άλλωστε ο στόχος δεν είναι αυτός, αφού εκ των πραγμάτων η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να συναγωνιστεί οινοπαραγωγές χώρες που παράγουν πολλαπλάσιες ποσότητες. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις μοναδικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Στο πλαίσιο αυτό “χτίζουμε” γέφυρες ανάπτυξης για το ελληνικό κρασί σε μια παγκόσμια αγορά η οποία έχει χώρο για ποιοτικά προϊόντα ανώτερης ποιότητας» συμπληρώνει.
Αυτή τη «δίψα» για νέα προϊόντα από τη διεθνή καταναλωτική κοινότητα επιδιώκει να κεφαλαιοποίηση ο Οργανισμός. Και όχι μόνο. Όπως λέει ο Χρήστος Στάικος, «ο κλάδος του οίνου είναι δυναμικός, με στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση των προϊόντων του, και γι’ αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες του Οργανισμού».
Σε αυτό το πλαίσιο, τις μέρες αυτές διεξάγεται το Οινόραμα στην Αθήνα, όπου, σε συνεργασία με τον ΣΕΟ, το Enterprise Greece, διοργανώνει εκδήλωση για τη διεθνή αγορά και τις σύγχρονες τάσεις του κρασιού με δυο ομιλητές από το εξωτερικό, καθώς και αγοραστές από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα για να γνωρίσουν το ελληνικό κρασί. Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό κρασί και το Enterprise Greece θα δώσουν το «παρών» σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις την Prowein το διάστημα 20-22 Μαρτίου στη Γερμανία.
Ποιες είναι οι αγορές – στόχοι
Βέβαια, για να κατακτήσει το ελληνικό επώνυμο κρασί τη θέση που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά χρειάζεται, πέρα από ένα καλό προϊόν, και χρηματοδότηση για την προβολή. Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός υλοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, σε πέντε αγορές – στόχους και συγκεκριμένα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία. Σημειώνεται πως πολλές από τις δράσεις λειτούργησαν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στο πρόγραμμα της ΕΔΟΑΟ.
Οι δράσεις της Enterprise Greece συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά με αντίστοιχου ύψους οικονομική στήριξη της πρωτοβουλίας. Στην Ιαπωνία και την Κορέα θα γίνουν στοχευμένες δράσεις και δυναμικές ενέργειες για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του και κατ’ επέκταση την καθιέρωσή του στις συγκεκριμένες χώρες.
Όπως λέει ο κ. Στάικος, στην αγορά της Κίνας, της Αμερικής και του Καναδά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δράσεις και τις ενέργειες του προγράμματος της ΕΔΟΑΟ. Βασικός στόχος, όπως επισημαίνει, είναι «η επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων με πολλαπλασιαστικά οφέλη».
Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός στόχος του Enterpise Greece. Βασική φιλοσοφία όλης αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία συνεργειών με ενώσεις και φορείς που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση, με τους οποίους ο Οργανισμός έχει καταφέρει να κτίσει μια πολύ καλή συνεργασία και κοινό σχεδιασμό. Διότι, όπως λέει ο κ. Στάικος, «η στρατηγική ανάπτυξης της Enterprise Greece είναι η δημιουργία συνεργειών σε νέες αγορές και τις αγορές – στόχους για τη συνδυαστική προβολή του αγροδιατροφικού τομέα, των προϊόντων διατροφής και γαστρονομίας, προκειμένου να γίνει αναγνωρίσιμος και να διευρυνθεί ο εξωστρεφής και εξαγωγικός προσανατολισμός του κλάδου».
Το μέχρι σήμερα αποτύπωμα των δράσεων
Βέβαια το σημαντικό σε όλες αυτές τις δράσεις είναι να έχουν αποτέλεσμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχουν. Για του λόγου το αληθές, αύξηση 87% ως προς την αξία σε ευρώ σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, ενώ η μεταβολή του 2015 έναντι του 2014 είχε ανέλθει σε 69%.
Την ίδια στιγμή κατακόρυφη αύξηση 407% σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στη Νότια Κορέα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το αποτύπωμα των δράσεων που έχουν τρέξει από το Enterpise Greece στη συγκεκριμένη αγορά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στη συγκεκριμένη αγορά ήταν μόλις 5.000 δολάρια.
Όμως το 2015 οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών αυξήθηκαν σε 68.000 δολάρια, ενώ, χάρη στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των ελληνικών κρασιών, οι εξαγωγές τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 αυξήθηκαν κατακόρυφα και έφτασαν στα 47.000 δολ., καταγράφοντας αύξηση 407%. Τα νούμερα είναι μικρά, αλλά σημασία έχει η παρουσία 15 ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά, έστω και με συμβολικά ακόμη επίπεδα πωλήσεων.
Ο αντίκτυπος αυτών των δράσεων περνάει και στους opinion leaders. Το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό οινογνωσίας «Wine Enthusiast» δημοσίευσε, στις 18.10.2016, αφιέρωμα στον ελληνικό οίνο, με τίτλο «Το Α-Ω της Ελλάδας και του οίνου της» («The A-to-Zs of Greece and its Wine»). Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η εκδότρια του περιοδικού Susan Kostrzewa, η οποία διαθέτει μακρά εμπειρία στον χώρο της γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, με εκτενή συναφή αρθρογραφία και βιβλιογραφία.
http://www.avgi.gr/article/10951/7970158/chtizoume-gephyres-anaptyxes-gia-to-elleniko-krasi