Συνέντευξη στον Εξώστη
Εξώστης. Πολιτιστικό έντυπο ελεύθερης σκέψης και έκφρασης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΨΑΡΡΑ
Χρήστο, πώς είναι να βρίσκεσαι στο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ;
Πρέπει να θυμίζει μάχη στα χαρακώματα;
Το σίγουρο είναι ότι είσαι σε εγρήγορση καθώς τα πράγματα τρέχουν γρήγορα. Στο Γραφείο Τύπου βέβαια, πάντοτε «είχε δουλειά» και ευθύνη, ακόμα και την περίοδο που είμαστε στο 4-5%, καθώς επηρεάζαμε τις εξελίξεις και σε ένα βαθμό ήμασταν σημείο αναφοράς, αλλά από πέρσι και ύστερα τα πράγματα έχουν εκθετική αύξηση. Ωστόσο, εκτός από την πραγματική πολιτική, οι διάφορες «ομάδες αλήθειας» έχουν υποβιβάσει την πολιτική ουσία και αντιπαράθεση και παίζουν πολλές φορές με γκεμπελικούς όρους. Αυτό είναι κάτι που ομολογουμένως σε ξεπερνάει, καθώς τα αξιακά μας στοιχεία, ως αριστερά, δεν έχουν κατά νου τέτοια αντιπαράθεση. Η μάχη χαρακωμάτων λοιπόν, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή πραγματικότητα.
Ο επικοινωνιακός αυτός πόλεμος αφήνει αδιάφορο τον πολύ κόσμο. Αυτό που όλο και πιο έντονα ζητάει η σιωπηρή πλειοψηφία είναι μια εναλλακτική πολιτική διέξοδο. Απόδοση δικαιοσύνης για το μέχρι εδώ και ένα οικονομικό μοντέλο που θα μας χωράει όλους. Υπάρχουν οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου;
Συμφωνώ ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να απασχολεί κανέναν. Επιλέγεται και προβάλλεται ωστόσο από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όπου σε αυτά πολλές φορές, ο όρος δεοντολογία δεν υπάρχει. Το προβάλλουν με αυτό τον τρόπο είτε για να μην γίνεται κουβέντα για τα πραγματικά ζητήματα και προβλήματα είτε ως εξόφθαλμη προπαγάνδα και διαστρέβλωση για μικροκομματικά οφέλη. Είναι κάτι πάντως που ούτε το επιδιώκουμε, ούτε το επιθυμούμε. Δεν τσιμπάμε γενικά.
Μέριμνα μας είναι να ανοίγουμε την κουβέντα για τα υπαρκτά προβλήματα και να αναζητούμε εναλλακτικές προτάσεις. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, εμείς δίνουμε αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης της δημοκρατίας, αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ενίσχυσης των θεσμών καθώς το μνημόνιο, εκτός όλων των άλλων, βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και προτάσεις. Υπάρχει μόνιμη επιτροπή προγράμματος που επεξεργάζεται τα ζητήματα σε όλα τα πεδία και ενόψει συνεδρίου επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να διαμορφώσουμε και να εμβαθύνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι μια αποκλειστική δουλειά «ειδικών» και δεν μπορεί να είναι τέτοια, καθώς θέλουμε τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στη συνδιαμόρφωση και μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία στα θέματα που την απασχολούν και τις λύσεις που οφείλουμε να δώσουμε από κοινού. Η αμφίδρομη σχέση με τα κινήματα και την κοινωνία είναι η διαδικασία που επιδιώκουμε.
Είναι εμφανές πως ζούμε μια μεταβατική περίοδο σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να αλλάξει άμεσα τις ισορροπίες; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την αλλαγή των συσχετισμών στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης;
Ούτε μπορεί να περιμένει ούτε θέλει να περιμένει. Η Ευρώπη αλλάζει, αλλά αλλάζει προς το χειρότερο προς το παρόν. Εμείς, από τη θέση που βρισκόμαστε, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Παράλληλα, μέσα και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παλεύουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη με κύριους συμμάχους μας τους λαούς της, οι οποίοι πλήττονται από την ίδια πολιτική. Η στρατηγική της λιτότητας οδηγεί όλους τους λαούς στη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους , στην αύξηση της ανεργίας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουμε και στη χώρα μας και χρέος μας είναι να την ανατρέψουμε για να ανοίξουμε δρόμους και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να κερδίσουμε την διακυβέρνηση της χώρας για να σταματήσουμε την καταστροφή το συντομότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αφήνουμε στον «αυτόματο πιλότο» τις αλλαγές τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό το λόγο κάνουμε κινήσεις για μία ευρύτερη συμμαχία των χωρών του Νότου, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης, που θα αντιπαλέψει την κυριαρχία της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στην οποία ηγεμονεύει η γερμανική κυβέρνηση της Μέρκελ.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Με ποιές δυνάμεις νομίζεις πως μπορεί να έρθει σε μια προγραμματική συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι μεγάλες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν, όχι μόνο τη συναίνεση, αλλά και τη συμβολή της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 4 στο 27% ακριβώς γιατί μπόρεσε να εκφράσει αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιπαρατίθετο στα μνημόνια και ζητούσε προοδευτικές αλλαγές. Με αυτή τη λογική θέλει και τώρα να εκφράσει ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα για να έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου, να καταργήσει τα μνημόνια και να φέρει ένα σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας κάνοντας όλες τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγής και κατανάλωσης και όχι αυτό που μας έφερε στην κρίση. Επιδιώκουμε ένα ευρύ πλαίσιο συμμαχιών που θα μπορούσε να περιγραφεί από τα αριστερά της αριστεράς έως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και τη ριζοσπαστική οικολογία, διεκδικώντας παράλληλα την αυτοδυναμία της πολιτικής μας ώστε να σταματήσουμε την καταστροφή, να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση και να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές- προοδευτικές αλλαγές για το κράτος και την κοινωνία.
Ευθύνες εντοπίζεις στην Αριστερά για το πως δομήθηκε και λειτούργησε το μεταπολιτευτικό κράτος;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να αποδώσω ευθύνες στην αριστερά για το πως δομήθηκε και λειτούργησε το μεταπολιτευτικό κράτος, αλλά για το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει καταστάσεις. Ωστόσο, η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, έθετε διαχρονικά τα ζητήματα του κράτους, της αυτοδιοίκησης, του πολιτικού συστήματος. Πάλευε ενάντια στη λογική του πελατειακού κράτους και της εξαγοράς συνειδήσεων. Για αλλαγές στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Για την διαφάνεια.
Από εκεί και πέρα, η ρεβάνς που θέλουν να πάρουν από τη μεταπολίτευση διάφοροι, που εκφράζουν ακροδεξιές και χουντικές αντιλήψεις, πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας. Η νέα μεταπολίτευση πρέπει να οδηγήσει σε ευημερία και περισσότερη δημοκρατία.
Εκτιμάς πως θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις;
Τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, είμαστε σε μια διαρκή περίοδο πολιτικών εξελίξεων. Στην παρούσα φάση, το θέμα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργεί ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι συνεπάγεται άμεσες εξελίξεις. Θα δούμε. Όπως και να έχει, δεν θα μπορεί επί μακρόν να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση, ιδιαίτερα με τον αυταρχικό τρόπο που πράττει. Έχω την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας σύντομα θα πιέσει για να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις όπως έκανε τα τελευταία χρόνια.
http://www.exostispress.gr/