Ο ανασχηματισμός Χατζηδάκη, οι συμμαχίες, το νέο σχέδιο και η Αρκαδία
Εάν έγινε πλήρης ανασχηματισμός σε ένα Υπουργείο, αυτό είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άλλαξε όλη η ηγεσία.
Και μπορεί ο κ. Χατζηδάκης στον καθιερωμένο απολογισμό του να μίλησε για τις «μεταρρυθμίσεις» που έκανε, εννοώντας κυρίως την δρομολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων δικτύων, υποδομών και εταιρειών του ενεργειακού τομέα, αλλά το βασικό είναι ότι φεύγει και γιατί έβαλε απέναντι κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις, που εναντιώθηκαν στο έργο του και ακύρωσαν το δήθεν πράσινο και αναπτυξιακό πρόσωπο που ήθελε να φιλοτεχνήσει επικοινωνιακά ο κ. Μητσοτάκης.
Με την αχρείαστη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ, οδήγησε συνολικά στην αύξηση του ρεύματος όλων των εταιρειών, επιβαρύνοντας το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, έριξε έξω τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ, αδυνατώντας να πληρώσει στην ώρα του την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του κλάδου, στην οποία μάλιστα προσθέτει νέο χαράτσι για την δική του αποτυχία.
Τα δύο αυτά παραδείγματα δείχνουν χαρακτηριστικά πως εννοούν τη «στήριξη» στη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα και την δίκαιη ανάπτυξη!
Όσο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα; Ακύρωσε τους δασικούς χάρτες, καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Απαραίτητα μάλιστα και ως αναπτυξιακά εργαλεία. Μαζί με αυτό, «αναμόρφωσε» και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Έκανε ένα κεντρικό συγκεντρωτικό οργανισμό, άλλαξε τα όρια των φορέων προκαλώντας δυσλειτουργίες στο έργο τους, σταμάτησε την διαδικασία προσλήψεων. Και πολλές άλλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και την χωροταξία, που οδήγησε αρκετές φορές σύσσωμες τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ να βγάζουν κοινές ανακοινώσεις και να εναντιώνονται σε συγκεκριμένες νομοθετήσεις του Υπουργείου.
Όσο για την απολιγνιτοποίηση και το master plan για την επόμενη μέρα για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, ο καιρός περνάει, συγκεκριμένα έργα ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει και η αβεβαιότητα στις τοπικές κοινωνίες εντείνεται.
Και η Αρκαδία έχει επηρεαστεί αρνητικά από όλα αυτά. Οι δασικοί χάρτες δεν προχωράνε, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα δυσκολεύεται στο σημαντικό έργο του και η Μεγαλόπολη μαζί με όλο τον νομό αγωνιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλη την προηγούμενη περίοδο ανέδειξε πολιτικά και κοινοβουλευτικά τα παραπάνω θέματα και έκανε παρεμβάσεις και προτάσεις για την επίλυσή τους σε θετική κατεύθυνση. Και το έκανε και με την προτροπή οργανώσεων και με την συνεργασία φορέων και με τον διάλογο. Αποτέλεσμα ήταν η, δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών με ΜΚΟ, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και φορείς τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο.
Το «Σχέδιο της Επιτροπής Σταθάκη», με βασικό άξονα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για την Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί, μπορεί να αποτελέσει τη βάση της προγραμματικής μας πρότασης για την διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών και σε αυτό τον κρίσιμο πυλώνα, που θα βοηθήσουν συνολικά σε κοινές δράσεις και ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες για μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.