2018, έτος ορόσημο και περίοδος θετικών εξελίξεων για την χώρα
Το 2018 αποτελεί έτος ορόσημο και περίοδο θετικών εξελίξεων για την χώρα με την έξοδο από τα μνημόνια, την αποκατάσταση αδικιών και την ανασυγκρότηση της οικονομίας
Το 2018, που φεύγει σε λίγες μέρες ήταν και είναι ένα έτος θετικών εξελίξεων για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και συνολικότερα για τη χώρα, καθώς θεωρώ ότι αποτελεί ορόσημο η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και συνολικά οι βάσεις που έχουν μπει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είχαμε πει ότι από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και για να μπορούμε να υλοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε θετικά μέτρα για την κοινωνία. Για αυτό και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, και οι τροπολογίες, εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οδικού χάρτη συνολικά, για την καλυτέρευση της κοινωνίας και συνολικά για την βελτίωση καθημερινότητας του πολίτη και ότι άλλο μπορεί να γίνει καλύτερο.Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, οποίος για πρώτη φορά θα είναι επεκτατικός, ένας προϋπολογισμός που βάζει τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και θα έχουμε θεωρώ καλύτερη προοπτική το 2019.
Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναβάθμιση γεωστρατηγικού μας ρόλου και ανάδειξη της χώρας σε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει στο DNA της πολιτικής του, την διαμόρφωση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και αυτή υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια, όντας στην κυβέρνηση, και κυρίως με τον πρωθυπουργό, όπου καταφέρνουμε να αναδείξουμε τη χώρα μας, να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας ως ένα πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, να αναβαθμίσουμε το γωστρατηγικό της ρόλο. Και όλα τα προηγούμενα χρόνια πήραμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας συμμαχίες και με την Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα. Ταυτόχρονα, κάνοντας τις τριμερής συνόδους στη Μεσόγειο, κάνοντας τη Σύνοδο κορυφής του Νότου και κυρίως παίρνοντας τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία -ιστορική κατά την προσωπική μου άποψη- πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος του Μακεδονικού με τους γείτονές μας. Κι εκεί δείχνει ότι αυτός ο χώρος, αυτή η κυβέρνηση, θέλει και μπορεί αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Η χώρα μας είναι μία ήρεμη δύναμη που προσπαθεί μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία και κυρίως αναβαθμίζοντας τη χώρα όπως και οικονομικά αλλά και στρατηγικά να αναδειχθεί ως πόλος σταθερότητας. Κι αυτό μπορεί να της δώσει και δυνατότητα και για να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και για να μπορεί να ανατάξει την οικονομία μας. Υπό αυτό το πρίσμα,ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι, συνεχίζοντας αυτή την πολιτική της συνεργασίας και συνεννόησης στα Βαλκάνια με την 4μερή αυτή τη στιγμή με την Σερβία Ρουμανία Βουλγαρία, δείχνει το δρόμο της συνύπαρξης και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό και εμείς με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και γνωρίζοντας ότι μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μας όντας ένας πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και καταλύτης εξελίξεων στα Βαλκάνια, για μία καλύτερη Ευρώπη.
Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι μια ιστορική στιγμή επίλυσης διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Μπορούμε να βρούμε 151.
Μια Ευρώπη συνεργασίας, όπου τα Βαλκάνια θα μπορούν να παίζουν κεντρικό ρόλο σταθερότητας, και η συμφωνία των Πρεσπών που θα έρθει την επόμενη περίοδο στη Βουλή, να είναι μία ιστορική στιγμή επίλυσης διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Νομίζω ότι τους 151 μπορούμε να τους βρούμε, και ακόμα περισσότερους, τώρα που στην γειτονική μας χώρα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σε σχέση και με την εθνότητα και νομίζω ότι άρουν και τις ό,ποιες επιφυλάξεις ή δήθεν επιφυλάξεις μπορούν να έχουν τα κόμματα.Ο οδικός χάρτης που έχουμε σχεδιάσει με τους γείτονές μας για να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλό δρόμο. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη γείτονα χώρα, να έρθει στην ελληνική Βουλή, να είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και από κει και πέρα να μπορούμε να συνεχίσουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία σαν χώρα, να αναδεικνύουμε συμμαχίες στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες οι πολιτικές ομάδες αλλά και η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών,είναι θετικοί σε αυτή την εξέλιξη, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.
Σημεία από την συνέντευξη του μέλους της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Στάικου, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ,“Μαζί το Σαββατοκύριακο” και τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιου. https://webtv.ert.gr/ert1/mazi-to-sk/22dek2018-mazi-to-savvatokyriako/Από 1:40:25 εώς 2:00